Studenții și profesorii UTCN au participat la un hackathon dedicat Ingineriei Biomedicale, organizat la Universitatea Tehnicǎ din Riga (Letonia)
- Scris de Ziua de Cluj
- 05 Mai 2025, 16:13
- Educaţie
- Ascultă știrea
Studenți și cadre didactice UTCN au dezvoltat soluții inovatoare în domeniul printării și bioprintării 3D pentru produse medicale precum orteze, proteze, implanturi ortopedice și cranio-maxilo-faciale.
Studenți și cadre didactice de la Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) au participat la un eveniment de tip hackathon internațional organizat în cadrul proiectului ERASMUS KA220 BIOMEDIX, dedicat Ingineriei Biomedicale. Acesta s-a desfășurat la Universitatea Tehnică din Riga (Letonia), în perioada 28-29 aprilie 2025.
Obiectivul principal al acestui hackathon a fost identificarea şi dezvoltarea unor soluții inovatoare în domeniul printării și bioprintării 3D pentru produse medicale, precum orteze, proteze și implanturi ortopedice. Au fost avansate idei inovatoare pentru a dezvolta noi tipuri de materiale și structuri din care să fie realizate implanturi cranio-maxilo-faciale, precum şi în direcţia utilizǎrii tehnologiilor de bioprintare 3D în domeniul regenerǎrii osoase, a dezvoltǎrii unor noi tipuri de medicamente şi a unor soluţii de cercetare privind tratarea diferitelor tipuri de cancer (osoase, de colon, de piele. etc).
Rezultatele obţinute în urma acestui hackathon vor fi dezvoltate în continuare prin proiectul ERASMUS KA 220 BIOMEDIX, vizând derularea unor proiecte de diplomă / masterat / doctorat și realizarea unor articole științifice publicate în jurnale de prestigiu, în regim de parteneriat, la nivelul instituţiilor implicate, pe toatǎ perioada implementǎrii proiectului (2025-2027).
Obiectivul major vizează dezvoltarea şi utilizarea metodelor educaţionale şi a tehnologiilor de ultimă generație precum bioprintarea 3D, realitatea virtuală și inteligența artificială, menite să revoluţioneze proiectarea și fabricarea dispozitivelor medicale şi a produselor bioinginereşti / biomedicale prin astfel de metode educaţionale şi de cercetare moderne. Responsabilul de proiect din partea UTCN este Prof.dr.ing. Răzvan Păcurar de la Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției.
UTCN este partener în acest proiect alături de Universitatea Tehnică din Riga (Letonia) – coordonator al proiectului, Universitatea Politehnica Cartagena (Spania), Universitatea Tehnică din Poznan (Polonia), Universitatea din Nis (Serbia), Universitatea Juraj Dobrila din Istria (Croaţia), precum şi două companii - viscoTEC din Germania şi Materialise din Belgia.
Detalii suplimentare proiect ERASMUS KA 220 BIOMEDIX pot fi regǎsite pe pagina web a proiectului https://bini.rtu.lv/biomedix/